Over 2 Meter Sessies


Het begon destijds allemaal met een simpel verzoek of er interesse was voor een interview met de band Crowded House. Dat had het radioprogramma Twee meter de lucht in wel. Maar toen frontman Neil Finn met z’n gitaar onder de arm de studio binnenliep, verdween het interview als sneeuw voor de zon en was met 2 Meter Sessies een nieuw muziekformat geboren. We schrijven 19 mei 1987.

Bedenker Jan Douwe Kroeske weet nog goed wat die allereerste sessie met hem, de artiest en het publiek deed: “Wij ontdekten de schoonheid van liedjes in het klein, een term die een paar jaar later door de Engelsen en Amerikanen zo treffend Unplugged werd genoemd. Hoewel onze ontdekkingsreis daarmee niet in één keer was geslaagd, was dat ene moment met Crowded House wel heel bijzonder: het liedje werd een wereldwijde hit. Songschrijver Neil Finn refereerde vaak aan die kale uitvoering van de hit, het 2 Meter-publiek vond de uitvoering heel bijzonder en wij van het 2 Meter Sessies-team hadden in één keer een prachtig concept te pakken. Een concept dat tot aan de dag van vandaag nog altijd staat als een huis.”

Televisie
Het concept 2 Meter Sessies, begonnen bij de NPS, ging vervolgens via de VARA en RTL5 naar KinkFM, Veronica en Het Gesprek. De lijst met artiesten die een sessie hebben opgenomen is indrukwekkend met grootheden als Nirvana (1991), R.E.M. (1991), Radiohead (1995), Coldplay (2000), Foo Fighters (1999), James Taylor (1994), INXS (1997), Randy Newman (2000) en nog veel meer.

In 2013 was 2 Meter Sessies met een nieuwe serie te zien op Veronica. Deze afleveringen kun je terugkijken door hier te klikken.

Discografie
Vele artiesten brachten hun 2 Meter-sessie uit op CD. Zoals bijvoorbeeld de band Venice, die zelfs 40.000 stuks van de 2 Meter Sessies – Venice verkochten in 2003. Inmiddels zijn er elf succesvolle volumes 2 Meter Sessies uitgebracht.

2 Meter Sessies het theater in
Presentator Jan Douwe Kroeske zit logischerwijs boordevol verhalen over de sessies. Hij ontmoette talloze artiesten, verschillend van kaliber en genre en telkens met een ander verhaal. De nood om dit te delen werd hem in 2009 écht te veel en bewoog hem om de verhalen en fragmenten mee het theater in te nemen. Onder de noemer ’2 Meter het Theater In’ vertelde de geestelijk vader van de 2 Meter Sessies over de ‘parels’ uit het inmiddels overvolle 2 Meter-archief. In die schatkamer zaten ondertussen al meer dan 1400 bijzondere opnames. Van Radiohead en James Taylor tot de Foo Fighters en Temper Trap. Naast de persoonlijke anekdotes, de historische momenten en de legendarische muzikanten waren de voorstellingen geheel gewijd aan muziek, begeleid door een kleine Belgische met grote stem: Selah Sue. Oude en nieuwe opnamen, in beeld en geluid: alles verpakt in een twee uur durende multimediale voorstelling.

Dat er nog talloze verhalen en fragmenten onbelicht bleven, moge duidelijk zijn. Daarom dook Jan Douwe Kroeske in 2011 met veel plezier nog eens het theater in. Dit keer werd hij begeleid door de Ierse singer/songwriter Luka Bloom.