2 Meter Sessies verzorgt muziekprogrammering van festival MORGEN in Renesse (21-23 september 2023)

Met onder andere optredens van The Slow Show (met een orkest en koor),
Isbells, Husky, William McCarthy, Kovacs en meer!

Op 21, 22 en 23 september 2023 vindt het festival MORGEN plaats, in het Zeeuwse Renesse. MORGEN is een nieuw festival met een brede programmering van muziek, kunst, wetenschap en techniek en eten en drinken, waarbij vernieuwing, innovatie en de toekomst centraal staan. Muziekplatform 2 Meter Sessies verzorgt de muziekprogrammering. 

Blikvanger op het affiche is een optreden van de Britse band The Slow Show in een bijzondere en eenmalige samenwerking met het Zeeuws Vocaal Ensemble en het Ars Musica orkest onder leiding van Patrick van der Linden. Band en dirigent hebben gewerkt aan speciale arrangementen, passend bij en bijdragend aan de karakteristieke weidse sound van The Slow Show.

Ook DakhaBrakha uit Oekraïne, de Amerikaan William McCarthy (voormalig zanger Augustines), Isbells (België), Robin Kester (Nederland) en Husky (Australië) maken onderdeel uit van de line up, evenals de eerder aangekondigde Nederlandse acts Kovacs, Ruben Hein, Anne-Fay, Jimmy Diamond en Benedict October. Meerdere nationale en internationale namen worden in de aanloop naar het festival bekend gemaakt.

De kaartverkoop voor het festival is gestart.

Music trailer van MORGEN

Met een aantal artiesten op het affiche van MORGEN is in het verleden opnames voor 2 Meter Sessies gemaakt. De selectiecriteria voor het samenstellen van het programma van MORGEN zijn voor Kroeske en zijn team dan ook dezelfde als die bij 2 Meter Sessies, en indachtig de filosofie van het festival. “We zijn altijd op zoek naar artiesten met een verhaal en die kunnen inspireren. Op basis van inhoud, relevantie en urgentie, en voorbij de waan van de dag”, motiveert Kroeske.

The Slow Show en 2 Meter Sessies hebben een lange geschiedenis, met een eerste kennismaking op Eurosonic in 2015. Na een sessie in Hilversum in 2019 toog het team vorig jaar naar Wales voor opnames met de band, die op 26 juli worden uitgezonden op NPO 2 extra. 

Goodwin kijkt uit naar het speciale optreden. “Orkestinstrumenten zijn altijd onderdeel geweest van ons geluid, dus om de kans te krijgen live met een orkest te spelen, op zo’n bijzondere locatie en voor een festival met zo’n tijdloze boodschap is voor ons een grote eer. Het potentieel is enorm, dit gaat om meer dan muziek.”

The Slow Show zal al een dag eerder op het festival arriveren en op vrijdag een intieme “stripped down” show geven. 

MUZIEK LINE-UP TOT NU TOE

The Slow Show

Vrijdag 22 september (“stripped down show”)
Zaterdag 23 september (met orkest en koor)

Sinds hun doorbraak in 2015 is het duidelijk dat The Slow Show veel meer is dan “gewoon nog een band uit Manchester”. Hun grootschalige geluid, doordrenkt van sfeer en melodie, onderscheidt hen opvallend van andere beroemde bands uit de stad, zoals The Smiths, Joy Division en Oasis. Hun invloeden zijn eerder te vinden bij bands als Tindersticks en het Amerikaanse The National. Begin 2022 bracht The Slow Show hun vierde studioalbum uit, getiteld “Still Life”.

Bekijk de videoclip van ‘Blinking


Kovacs

Vrijdag 22 september

Sharon Kovacs maakt al sinds jonge leeftijd muziek, geïnspireerd door zangers als Betty Davis, Etta James en Tina Turner. In 2015 verscheen haar indrukwekkende debuutalbum Shades Of Black, dat in 36 landen in de hitlijsten kwam, in Duitsland de top tien bereikte en in thuisland Nederland op nummer één kwam. Later speelde ze op grote festivals als Glastonbury en Sziget, ontving ze verschillende prijzen en stond ze in het voorprogramma van Robbie Williams. In 2023 verscheen haar nieuwste album: Child of Sin. De titeltrack is een spannend duet met Till Lindemann, zanger van de populaire Duitse band Rammstein.

Bekijk de videoclip van ‘Child of Sin’


Isbells

Zaterdag 23 september

Isbells, de Belgische indiefolk-band rond Gaëtan Vandewoude, komt naar MORGEN om hun nieuwe album “Basegemiti” voor te stellen, dat een dag eerder officieel zal verschijnen. Isbells is al jaren een geliefde band in binnen- en buitenland, en al snel na de release van hun succesvolle debuutalbum in 2009, waren eervolle vergelijkingen met Nick Drake, Fleet Foxes en Bon Iver nooit ver weg. Maar Isbells is een categorie op zichzelf, met een eigen geluid, uitstraling en originaliteit. Met passie en vakmanschap als belangrijkste ingrediënten. Om zijn prachtige, fragiele en melancholieke nummers tot leven te brengen, heeft Vandewoude met Chantal Acda, Christophe Vandewoude, Gianni Marzo en Gerd Van Mulders een krachtige groep muzikanten om hem heen verzameld.

Bekijk de videoclip van ‘Sparkle & Shine’


William McCarthy

Vrijdag 22 september
Zaterdag 23 september

William McCarthy maakte de afgelopen jaren furore als de gepassioneerde frontman van de Amerikaanse rockband Augustines. Geen enkel concert van deze rockband was hetzelfde, mede dankzij de goedlachse en energieke McCarthy. Na het einde van Augustines bracht McCarthy in 2017 het goed ontvangen soloalbum “Shelter” uit, waarop hij samenwerkte met zijn trouwe bandgenoot en vriend Eric Sanderson, evenals met producer Peter Katis (Interpol, The National, Kurt Vile). Momenteel werkt McCarthy in zijn studio in Los Angeles aan een nieuw album, afgewisseld met optredens over de gehele wereld en het opnemen van zijn podcast Onward with William McCarthy (iTunes), waarin hij zijn liefde voor reizen, geschiedenis en het creatieve proces bespreekt.

Bekijk de videoclip van ‘Bloodline’


Husky

Zaterdag 23 september

Met hun melodieuze en introspectieve indie folk sound, gooit Husky al jaren internationaal hoge ogen. De Australische band blinkt uit in prachtige harmonieën, poëtische teksten en met hun warme sound, met hoorbare invloeden van artiesten als Fleet Foxes en Bon Iver. Als eerste Australische band op het iconische Amerikaanse platenlabel Sub Pop Records, heeft Husky reeds vier albums uitgebracht die internationaal geprezen werden, en hebben ze al vele malen de wereld rondgetoerd. Dit najaar komt er een nieuw album uit, dat iets rauwer en intiemer klinkt dan haar voorgangers en meer in de voetsporen van een folkheld als Neil Young treedt.

Bekijk de videoclip van ‘Devil on the Dresser’


Ruben Hein

Donderdag 21 september

Ruben Hein is een gevierd popmuzikant, componist, presentator en orkestleider met vier studioplaten op zijn naam. Hij is winnaar van meerdere Radio 6 Soul & Jazz Awards én de Edison publieksprijs. Ook bracht hij een live album uit met het Metropole Orkest, was hij een tijdje lid van de bekende Britse indie-formatie Fink en was hij twee jaar artistiek leider bij het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Zijn recente album OCEANS is geïnspireerd op zijn expeditie naar Antarctica. Met dit project heeft Ruben zijn twee grootste liefdes verenigd: muziek en natuur.

Bekijk de videoclip van ‘Seatbelts’


Robin Kester

Zaterdag 23 september

Met haar mini-album “This Is Not A Democracy” oogstte de Nederlandse singer/songwriter Robin Kester vorig jaar veel lof in de pers en ontving ze airplay op nationale en internationale radiostations als BBC Radio 6, KCRW en KEXP. Kester wordt vaak vergeleken met een breed scala aan artiesten, variërend van Portishead en Broadcast tot Julia Holter. Hoewel ze zich op een vergelijkbare sonische golflengte bevindt, is Robin Kester een unieke stem die volledig tot bloei komt op haar dit jaar uitgekomen debuutalbum “Honeycomb Shades”, dat door de Volkskrant werd omschreven als “wonderschone droompop”.

Beluister ‘ Cat 13’


DakhaBrakha

Vrijdag 22 september

DakhaBrakha werd in 2004 opgericht in het Kyiv Center of Contemporary Art door de theaterregisseur Vladyslav Troitskyi. Met gedurfde experimenten in de Oekraïense volksmuziek hebben ze de ritmes van de wereld om hen heen verweven in hun muziek, waardoor een levendig, uniek en onvergetelijk beeld van DakhaBrakha is ontstaan. Op het snijvlak van Oekraïense folklore en theater strekt hun muzikale spectrum zich uit van intieme klanken tot tumultueuze uitbarstingen, waarbij ze de diepten van hedendaagse roots en ritmes verkennen en een inspiratie vormen voor culturele en artistieke bevrijding. Met hun verbluffend krachtige en compromisloze vocale prestaties heeft de band podia en festivals over de hele wereld veroverd.

Bekijk de videoclip van ‘Пливе човен


Jimmy Diamond

Donderdag 21 september

Jimmy Diamond combineert het beste van americana en 70’s roots rock met hedendaagse indie rock. Muziek die langs rauw gitaarwerk en pedal steel een episch geluid van een nieuwe morgen vertegenwoordigd. De bandleden van Jimmy Diamond hebben de nodige ervaring op gedaan door in grote zalen en op grote Europese festivals te spelen als de band van de populaire Amerikaanse muzikant Strand Of Oaks. In 2023 verscheen het zeer goed ontvangen debuutalbum van Jimmy Diamond, You Radiate geheten. Hierop werd samengewerkt met onder andere Timothy Showalter (Strand of Oaks) en producer Kevin Ratterman (My Morning Jacket, Madrugada).

Bekijk de videoclip van ‘In The Dark’


Anne-Fay

Vrijdag 22 september

Zangeres Anne-Fay reisde de diaspora van haar familie af langs Aruba, Curaçao, Suriname en Ghana om muziek te maken over haar roots. Een fysieke en mentale reis die sterk beïnvloed is door de trans-Atlantische slavenhandel. Samen met haar broer Felix Kops (regisseur) maakte ze over deze reizen een indrukwekkende theatervoorstelling en een popalbum: Reaspora. In de verschillende landen hebben ze met producers samengewerkt om de juiste mix van stijlen voor haar album te vinden. Met Jeremia Jones (Damian Marley, Ed Sheeran) werkte Anne-Fay aan de rauwe duistere electro track ‘Titanic Noir” en het de caribische pop-track ‘So Many Days’. Morgan Avenue (Willem, S10, Glen Faria) was samen met Jeremia Jones verantwoordelijk voor het afproduceren van het album.

Bekijk de videoclip van ‘The Sun’


Benedict October

Zaterdag 23 september

Benedict October heeft ingrediënten van zijn favoriete bands en artiesten als Tindersticks, Nick Cave en The National vakkundig geëxtraheerd tot een eigen sound: uitgesproken drumpartijen, filmische teksten en soms hectische synths en gitaarpartijen, verrijkt met strijkers- en blazers-ensembles. Het geheel vormt een prachtig gekleurd herfstbos in oktober wat een gevoel van weemoed oproept. Muziek om verliefd bij te worden, terwijl je elkaar nog eens goed vastpakt. In 2020 verscheen debuutalbum You Can Tell Me Nothing That I Should, een autobiografisch openhartig boekwerk van Benedict Octobers leven. De Telegraaf bestempelde het als “on-Nederlands sterk”. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw album, dat qua narratief een logisch vervolg op de voorganger zal zijn.

Bekijk de videoclip van ‘Finish The Wine’

De kaartverkoop voor het festival is gestart.

Over MORGEN

MORGEN is een initiatief van een groep innovators op het gebied van muziek, wetenschap & techniek, eten & drinken en kunst, onder wie naast Jan Douwe Kroeske ook Pierre Wind, die verantwoordelijk is voor de invulling van het thema eten & drinken. Samenwerkende partners zijn onder andere TU Eindhoven, TNO, Omroep Zeeland en OPZuid EFRO (Europees programma voor transitiegedreven innovatie). Puttend uit deze grote bron van individuen, instellingen en organisaties die met innovaties bezig zijn, werd MORGEN bedacht als evenement waar het werken aan een betere toekomst op een onderscheidende wijze wordt gevierd en gecombineerd met inspirerende muziek.

MORGEN heeft gekozen voor Renesse in Zeeland als locatie voor het jaarlijkse evenement vanwege de reputatie van de provincie als toonaangevend op het gebied van innovatie, zowel door bedrijven, instellingen als overheden. Bovendien biedt Zeeland als locatie een ideale ontsnapping aan de drukte van alledag, met zijn rustgevende en ruime omgeving. Dit biedt bezoekers de mogelijkheid om inspiratie op te doen in een feestelijke omgeving.