Remembering David Crosby (1941 – 2023)

  • Nieuws

David Crosby overleden. Dat was even schrikken. Een van de mooiste stemmen in de pophistorie is niet meer. Wat een gemis…

YouTube player

David Crosby en 2 Meter Sessies hebben een historie. Jan Douwe Kroeske vertelt:

Door de jaren heen, heb ik David Crosby (geboren: Van Cortlandt-Crosby) een aantal malen mogen ontmoeten. Zo wilde hij mij in in 1989 in het plaatstje Muiden aan het water zien. “I know my story,” legde hij uit. Hij verraste me met zijn kennis over zeezeilen en “zijn” Netherlands. Negen jaar later opnieuw. Toen stelde hij me voor aan zijn zoon, James Raymond. En het ging over leven en dood en het terugvinden van je kind. In 1999 nam-ie de boys van Venice op sleeptouw in een meer dan verrassende uitvoering van de CSN klassieker “Guinnevere”. 2 Meter Sessies was er bij, met open mond. Amper 2,5 jaar daarna kregen we van Croz een tik op de neus, omdat we ons huiswerk niet goed hadden gedaan en hij de studio uitliep na een korte, mislukte soundcheck. Geen opname, maar wel de legendarische sneer: “Do you know what feedback is?!” In 2005, ergens in Amsterdam, dronken we nog een kop koffie. En beloofde hij een nieuwe 2 Meter Sessie te komen doen, ergens, op een bepaald moment. Dat moment is er helaas nooit gekomen…

De sessie uit 1998 hebben we vanochtend nog eens uit het archief gehaald en bekeken. De tekst van het nummer ‘At The Edge’ raakt misschien nu nog meer.