Daniel Lanois interview (2021)

Door corona is het voor ons momenteel niet mogelijk sessies te filmen met buitenlandse artiesten. Om onze vrienden over de grens niet te vergeten en nog altijd een podium te kunnen bieden, zoomt 2 Meter Sessies presentator Jan Douwe Kroeske regelmatig de wereld over. Deze week spreekt hij met Daniel Lanois.

De Canadese producer, gitarist, songwriter en zanger Daniel Lanois heeft indrukwekkende carrière. Of het nu gaat om het maken van ambient-platen met Brian Eno, het schrijven van rock-‘n-roll-geschiedenis met U2 en Peter Gabriel, Amerikaanse roots muziek met Bob Dylan en Emmylou Harris, het scoren van Oscarwinnende films en videogames, of het componeren van zijn eigen solo-muziek, Lanois lijkt zichzelf met een kameleon-achtig gemak elke drie of vier jaar opnieuw uit te vinden.

Op 2 april van dit jaar verscheen Heavy Sun, het soulvolle debuut van Lanois en zijn nieuwe all-starband, bestaande uit gitarist / zanger Rocco DeLuca, organist / zanger Johnny Shepherd en bassist / zanger Jim Wilson. Samen mixen ze traditionele gospel met moderne elektronica tot een geweldig geheel dat zowel warm en vertrouwd, als brutaal en onverwacht klinkt.

Jan Douwe sprak via Zoom uitvoerig met Daniel Lanois, die in z’n studio in Toronto zat. Lanois vertelde over het nieuwe album, hoe hij harmonieën opneemt en de studiotechnieken die hij gebruikte bij het werken met Bob Dylan en U2.

Bekijk het item:

YouTube player