Uit het archief: Public Service Broadcasting bij 2 Meter Sessies

De Britse band Public Service Broadcasting combineert (met internationaal succes) muziek met historische soundbites, voornamelijk uit oude voorlichtings-, propaganda- en documentairefilms. Zo debuteerden ze in 2012 met een EP genaamd The War Room, waarop quotes uit films van de Britse regering ten tijde van de Tweede Wereldoorlog te horen zijn. Op de eerste langspeler (Inform – Educate – Entertain, 2013) horen we muziek bij historische gebeurtenissen als de introductie van kleurentelevisie en de Britse expeditie naar de top van de Mount Everest in 1953. Het tweede album (The Race For Space, 2014) staat helemaal in teken van de race naar de ruimte tussen Amerika en Rusland (1952 – 1972). En op hun meest recente plaat, Every Valley uit 2017, staat de opkomst en verdwijning van de mijnindustrie in Wales centraal.

In 2014 was dit interessante duo te gast bij 2 Meter Sessies in Hilversum en kregen we van die eerder genoemde debuut EP het liedje London Can Take It, dat gaat over de Duitse bombardementen op Londen in 1940. De quotes en beelden komen uit de Britse propagandafilm van dezelfde naam, uit 1940, die liet zien wat de gevolgen waren van achttien uur Blitz op Londen en haar inwoners. “There is no panic, no fear, no despair, in London Town. London can take it.”

YouTube player