Ryley Walker interview (2021)

Door corona is het voor ons momenteel niet mogelijk sessies te filmen met buitenlandse artiesten. Om onze vrienden over de grens niet te vergeten en nog altijd een podium te kunnen bieden, zoomt 2 Meter Sessies presentator Jan Douwe Kroeske regelmatig de wereld over. Deze week spreekt hij met Ryley Walker.

De Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Ryley Walker woont momenteel in New York City, maar zijn nieuwste album Course In Fable (vandaag verschenen) ademt Chicago. Deze vijfde solo-inspanning van de songwriter put uit de vruchtbare jaren ’90-scene van die stad, toen de vele bands daar de underground opnieuw vormgaven door indierock, jazz, prog en nog veel meer genre’s te mixen. De nieuwe nummers zitten boordevol ideeën (Walker noemt het half gekscherend zijn “prog-plaat”). Maar hoe complex het ook wordt, het album is nooit overweldigend druk. Zo versmelten stevige gitaren tot prachtige strijkerssecties. En zijn er lastige maatsoorten in overvloed, maar ze voelen zo natuurlijk mogelijk aan. Melodieën drijven vaak in onverwachte richtingen, maar blijven nog altijd te neuriën.

Jan Douwe sprak met een openhartige Ryley Walker over het nieuwe album, progrock, mentale gezondheid en meer.

Bekijk het item:

YouTube player