2 Meter Sessie #1668: LONNIE HOLLEY

Begin november namen we een bijzondere sessie op, in Amsterdam. Te gast was Lonnie Holley (69 jaar), een beroemde Amerikaanse beeldend kunstenaar (“The Sand Man”) én pas sinds een paar jaar muzikant. Komende maandag (6 mei) speelt hij in het Zonnehuis in Amsterdam en zijn 2 Meter Sessie kun je nu hier bekijken.

Het levensverhaal van Lonnie Holley is bijzonder. Geboren in een gezin van 27 kinderen in Birmingham (Alabama), en zwervend van pleeggezin naar pleeggezin, van baantje naar baantje. Uiteindelijk wist hij succes te vinden met z’n kunstwerken gemaakt uit zandsteen; The Sand Man is dan ook z’n bekende bijnaam. Inmiddels heeft hij exposities gehad over de gehele wereld en zelfs in het Witte Huis.

Pas rond z’n zestigste begon Holley aan een muzikale carrière. Z’n sound kun je omschrijven als een bijzonder ruwe versie van soul, blues en avant-gardejazz. Oermuziek, denk Screamin’ Jay Hawkins.

Net als bij z’n kunstwerken, kaart hij in z’n liedjes ook grote thema’s aan, zoals klimaatverandering en de huidige staat van Amerika. Zoals verwacht, is Holley geen voorstander van Donald Trump. Op z’n nieuwste plaat MITH staat dan ook het veelzeggende ‘I Woke Up In A Fucked Up America’ centraal. Een nummer dat door de Volkskrant treffend omschreven werd als “een langgerekte wanhoopskreet”.

De opname was vanaf de eerste seconde indrukwekkend. Na het laatste nummer was Holley even stil. Hij staarde voor zich uit en veegde een traan weg. “Ik moest denken aan mijn moeder,” zei hij vervolgens, haast verontschuldigend. Het was een intens slot van een bijzondere sessie met een bijzondere man.

Lonnie Holley live zien
6 mei 2019: Zonnehuis, Amsterdam