Terugkijken met Birth Of Joy | Column Jan Douwe Kroeske

  • Nieuws

“Wat ga je doen na zo’n intense periode? Waar ga je heen? Wat verwacht je van zo’n – vergeef me – rebirth?”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de Nederlandse band Birth Of Joy, die bezig is met hun afscheidstournee en maandag 10 december ook nog bij 2 Meter Sessies langskomt.

Terug kijken met Birth Of Joy

Het zit er bijna op, het live jaar van 2 Meter Sessies in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. En een mooi jaar was het, met intieme optredens van – ik pak het lijstje er even bij – The Boxer Rebellion, The Academic, Michelle David & The Gospel Sessions, DeWolff, Ben Caplan (met de Amsterdam Klezmer Band), Americanalog, Geppetto & The Whales, Marble Sounds en Tom Baxter. Avonden waar ik met veel plezier op terugkijk. Avonden waarop je nieuwe vrienden maakt, soms met de optredende artiest(en) en soms met enkele muziekliefhebbers uit het publiek. We moeten nog even, maar als dat alvast geen mooie kerstgedachte is…

Wij sluiten ons live jaar in Hilversum af met het Nederlandse Birth Of Joy. Waar wij in 2019 gewoon doorgaan met ons programma, heeft het powertrio besloten de band voor onbepaalde tijd in de ijskast te zetten. Die 2 Meter Sessie komt dus net op tijd!

Waarom het er nooit eerder van kwam? Aan de band heeft het niet gelegen. Birth of Joy heeft het prima gedaan, met goed ontvangen albums, optredens op de grote festivals (Paaspop, Pinkpop, Lowlands, Zwarte Cross) en internationale erkenning voor hun grunge / punk sound. Waarschijnlijk is het een agendakwestie geweest. In de afgelopen elf jaar heeft de band, naast vijf albums te hebben gemaakt, ruim dertienhonderd optredens gespeeld in binnen- en buitenland. Dat zijn een hoop bussen, vliegtuigen en hotels.

Het afscheid werd aangekondigd op hun Facebookpagina. Geen geruzie, maar gewoon gezonde nieuwsgierigheid naar iets anders: “Na elf jaar alles gegeven te hebben aan Birth Of Joy, begonnen we ons toch af te vragen hoe het leven zou zijn zonder Birth of Joy.”

Ik vind dat een mooie, menselijke overpeinzing en daar gaan we het maandag dan ook over hebben bij hun eerste en meteen (voorlopig?) laatste 2 Meter Sessie. Wat ga je doen na zo’n intense periode? Waar ga je heen? Wat verwacht je van zo’n – vergeef me – rebirth? Geen makkelijke onderwerpen, maar gelukkig is december de ultieme terugkijkmaand. Komt allen tezamen!

Jan Douwe Kroeske