Nieuwe archiefclips: Long John Baldry (1993) en Epica (2004)

De volgende archiefclips zijn deze week online gezet. Nooit een clip missen? Abonneer je dan op ons Youtube-kanaal.

Long John Baldry – Black Girl (In The Pines)

In 1993 was de Engels-Canadese blueszanger Long John Baldry (1941 – 2005) te gast bij 2 Meter Sessies. In de jaren zestig was hij een van de eerste Britse vocalisten die blues speelde in de clubs en hij deelde het podium met veel Britse muzikanten, waaronder The Beatles en Rolling Stones. Voordat ze zelf beroemd werden, waren Rod Stewart en Elton John lid van bands die Baldry leidde.

Een van de nummers die Baldry in z’n 2 Meter Sessie speelde, was de traditional ‘Black Girl’, ook bekend als ‘In The Pines’, ‘Where Did You Sleep Last Night?’ en ‘My Girl’. Lead Belly nam tussen 1944 en 1948 er meer dan een half dozijn versies van op, meestal onder de titel ‘Black Girl’ of ‘Black Gal’. Kurt Cobain van Nirvana kreeg lovende kritieken voor zijn akoestische uitvoering van het nummer tijdens het optreden van Nirvana in MTV Unplugged in 1993. Nu te bekijken op ons Youtube-kanaal.

Epica – The Phantom Agony

Symfonische metalband Epica is opgericht door gitarist / zanger Mark Jansen na zijn vertrek bij After Forever. In 2004 bezocht de band 2 Meter Sessies met veel strijkers en een koor, en speelde onder meer het epische titelnummer van hun plaat uit 2003: The Phantom AgonyNu te bekijken op ons Youtube-kanaal.