Press "Enter" to skip to content

Een medicijn tegen hartzeer | Column Jan Douwe Kroeske

Geplaatst op 28 november 2018

“Het is nogal wat. Zo doken z’n liedjes op in Hollywoodfilms, werden ze gebruikt bij televisieuitzendingen van de Olympische Spelen en de Royal Wedding, en werkte Baxter samen met Gary Barlow.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de Britse singer/songwriter Tom Baxter, die na een radiostilte van 10 jaar terug is met een prachtige plaat én donderdag 29 november te gast is bij een nieuwe editie van 2 Meter Sessies Live.

Een medicijn tegen hartzeer

In 2007, nog maar 11 jaar geleden, werd Engelsman Tom Baxter onthaald als een talent van het niveau Ben Howard, James Morrison of David Gray. Zijn toekomst was groots, zo schreef en schreeuwde menig kenner. In een Engelse muziektijdschrift was een journalist zo lyrisch dat-ie de muziek van Baxter omschreef als een nationaal medicijn voor mensen met hartzeer.

Toch gebeurde “het” niet voor de singer/songwriter. Het grote succes pakte hem niet. Of misschien moet ik zeggen: hij pakte het grote succes niet.

En het bleef lange tijd stil. Totdat er eind september, na 10 jaar radiostilte, een prachtige plaat verscheen: “The Other Side Of Blue” (luister in Spotify).

In de verhalen die meegestuurd worden, lezen we wat de man in de afgelopen jaren is overkomen. Het is nogal wat. Zo doken z’n liedjes op in Hollywoodfilms, werden ze gebruikt bij televisieuitzendingen van de Olympische Spelen en de Royal Wedding, en werkte Baxter samen met Gary Barlow. Op persoonlijk vlak trouwde hij met z’n grote liefde én scheidde ook weer van haar, reisde hij de wereld rond en vond hij een nieuwe vrouw. De spreekwoordelijke blues was dus nooit ver weg en leverde zeker bij Baxter prachtige liedjes op.

Aangrijpend mooi is het verhaal over hoe Baxter begon aan dit nieuwe album. In 2017 kwam een verzoek van de weduwe van de Engelse folkmuzikant Davey Graham. Of Baxter een nummer wou schrijven over het werk van haar overleden echtgenoot. Die luisterde in zijn laatste uren vooral naar de liedjes van Baxter, die op zijn beurt al z’n hele leven fan was van Davey Graham. Baxter voldeed dus met alle liefde aan het verzoek en kreeg en passant de geest om nog meer liedjes te schrijven. Omdat het voor hem ineens glashelder was: mensen zitten écht op mijn muziek te wachten.

Ik zeker en u hopelijk ook, en daarom ontvangen we donderdagavond deze bijzondere singer/songwriter voor een 2 Meter Sessie opname waar u bij kunt zijn, in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Ik kijk er enorm naar uit.

Jan Douwe Kroeske