Press "Enter" to skip to content

Het licht van Marble Sounds | Column Jan Douwe Kroeske

Geplaatst op 12 november 2018

“Het raakt me omdat het de goede snaar raakt. Liedjes die je als luisteraar naar buiten doen staren, je mee op reis nemen.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de Belgische band Marble Sounds, die maandag 12 november te gast zijn bij een nieuwe editie van 2 Meter Sessies Live.

Het licht van Marble Sounds

Ik ben een groot bewonderaar van de muziek van Marble Sounds uit rocktown Gent in België. Het nieuwe album is er, The Advice To Travel Light getiteld, en er circuleert met ‘Speeches’ sinds een paar weken een schitterende single die eigenlijk de ondertitel “speechless” verdient. Zanger/componist Pieter van Dessel laat met het nieuwe materiaal zien en horen dat het vuur van zijn groep brandt als nooit tevoren.

Voor degenen die Marble Sounds niet kennen: denk lief, licht en mooi! Het raakt me omdat het de goede snaar raakt. Liedjes die je als luisteraar naar buiten doen staren, je mee op reis nemen.

Maar denk ook aan liedjes die onderhuids op een bijna gemene manier blijven plakken. Wat Thomas Dolby in 1984 realiseerde met ‘I Scare Myself’ en The Slow Show in 2016 met ‘Dresden’. Zoiets.

De meest onderhuidse slag die ik voelde bij de muziek van Marble Sounds was op de uitvaartdienst van The Scene-zanger Thé Lau in 2015. Zonder enige vorm van commentaar of introductie klonk daar uit de speakers hun liedje ‘Leave A Light On’. Thé en Marble Sounds zijn op die manier voor eeuwig met elkaar verbonden.

In rap tempo heeft Marble Sounds een plekje in de wereld van 2 Meter Sessies verworven. Zo speelde de band tijdens het Eurosonic-feestje van januari 2016 een ontwapend optreden voor zo’n 75 man publiek. Het was hartverwarmend, terwijl het buiten in het Groningse sneedt van de kou. Via het nummer “No One Ever Gave Us The Right’ leerden we zangeres Chantal Acda kennen. Vorig jaar was zij bij ons te gast in het Muziekcentrum van de Omroep voor een live-opname.

Maandag ontvangen we Marble Sounds in diezelfde gecontroleerde omgeving van onze opnameruimte in Hilversum. Heel de band is er, strijkers komen mee, én we hebben weer plek voor 75 muziekliefhebbers.

Het is november, het licht is gedimd, maar blijft branden. Ik kan me niet onttrekken aan de gedachte dat het een onvergetelijk avondje gaat worden.

Jan Douwe Kroeske