Press "Enter" to skip to content

Stills junior en moeders muziek | Column Jan Douwe Kroeske

Geplaatst op 22 oktober 2018

“Dankzij haar heeft Chris een tweetalige opvoeding gekregen. En, veel belangrijker, in Stills jr. huizen twee culturen waardoor hij met enige afstand naar zowel Europa als de VS kan kijken.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over onlangs opgenomen sessie met Chris Stills, talentvolle singer/songwriter met prachtige nieuwe plaat Don’t Be Afraid én zoon van twee beroemde ouders.

Stills junior en moeders muziek

Marc Broussard speelde dinsdag in de Melkweg. De man heeft nog steeds die karakteristieke bluesachtige stem én hij had ditmaal een voorprogramma met een verhaal: Chris Stills.

Chris woont in Los Angeles, maar groeide op in Parijs bij z’n gescheiden moeder Veronique Sanson, groot zangeres in Frankrijk met drie wereldhits in de 70’s. Zijn vader zat in twee wereldberoemde bands: Buffalo Springfield en Crosby, Stills, Nash & Young.

Zaterdag nam Chris, ook een getalenteerde muzikant, 2 Meter Sessie 1662 op. We kregen zes nummers, waaronder het wonderschone ‘In The Meantime’. Na afloop ging de praatgrage Amerikaan eens goed zitten voor het interview. Ik had me voorbereid, maar wist ook dat het voor een interviewer altijd onhandig voelt om te praten over een wereldberoemde vader. Aan de ene kant doe je of het niet belangrijk is, maar aan de andere kant wil je toch weten hoe het is om een beroemde vader als Stephen Stills te hebben.

Eerst hadden we het over Stills’ nieuwe plaat “Don’t Be Afraid“, dat gaat over echtscheiden, verhuizen en het loslaten van je angsten. Toen over moeder Veronique Sanson. Dankzij haar heeft Chris een tweetalige opvoeding gekregen. En, veel belangrijker, in Stills jr. huizen twee culturen waardoor hij met enige afstand naar zowel Europa als de VS kan kijken. Handig in deze verwarrende tijd, aldus Chris.

Om het verhaal richting z’n vader te sturen, gooide ik er een kleine schijnbeweging uit: “Welk muzikale deel in jou heb je van je moeder en welk deel van je vader?” De toon werd wat afstandelijker en Chris had niet veel woorden nodig: “Ik heb het meeste van mijn moeder.” Duidelijk: Stills jr. heeft het minder graag over vader en Amerika en veel liever over z’n moeder en Parijs, waar hij de avond voor de sessie nog rijkelijk had gedineerd in een restaurant waar men het aloude “kip in varkensmaag stomen” uitstekend onder de knie had. De opmerking dat hij qua uiterlijk ontzettend op z’n vader lijkt, slikte ik maar in…

Jan Douwe Kroeske