Press "Enter" to skip to content

Ontdekkingsreis in Hilversum | Column Jan Douwe Kroeske

Geplaatst op 16 oktober 2018

“Geppetto and the Whales is ook zo’n fijne ontdekking. De Americana- / folkrockband heeft zich in eigen land al bewezen met optredens op de grote festivals en een hit op de Vlaamse radio, maar zeilt in ons land nog steeds een beetje onder de radar door.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de vele bands uit België waar 2 Meter Sessies in de afgelopen tijd mee heeft gewerkt en binnenkort gaat werken.

Ontdekkingsreis in Hilversum

Wat komt er toch weer fijne muziek uit België. De lijst lijkt eindeloos: Warhaus, Go March, Absynthe Minded, The Bony King Of Nowhere, Geppetto and the Whales, Marble Sounds…. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we met 2 Meter Sessies onlangs in de studio stonden met The Bony King (prachtig!) en binnenkort aan de slag mogen met zowel Geppetto and the Whales als Marble Sounds.

Laatste twee genoemden ontvangen we bij 2 Meter Sessies Live in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Het is elke weer mooi om te zien welke muziekliefhebbers daar op af komen. De leukste bezoekers vind ik misschien wel de mensen die de gok hebben durven nemen. Die me vertellen dat ze de band in kwestie eigenlijk niet kennen, maar dat ze op onze keuze vertrouwen. Top, dat soort ontdekkingsreizigers!

Geppetto and the Whales is ook zo’n fijne ontdekking. De Americana- / folkrockband heeft zich in eigen land al bewezen met optredens op de grote festivals en een hit op de Vlaamse radio, maar zeilt in ons land nog steeds een beetje onder de radar door.

Ik las dat ze voor hun nieuwe plaat “Passages” naar Eau Claire, Wisconsin in Amerika zijn vertrokken. Daar kregen ze hulp van belachelijk getalenteerde studiomuzikanten die ook weleens spelen met The National, Tallest Man On Earth en Arcade Fire. Als producer was daar Brian Joseph, die eerder werkte met Paul Simon, Sufjan Stevens en Bon Iver.

Geppetto and the Whales weet dus wel waar je de mosterd moet halen. Eerste voorproefje ‘I Know Who You Were’ (tik ‘m in op Youtube!) maakt meteen duidelijk dat het niet alleen op papier werkte. Ik hoor echo’s van het oude en vertrouwde America (‘A Horse With No Name’, ‘Ventura Highway’) en ook van Midlake en Fleet Foxes.

Voor ons is het uitnodigen van Geppetto and the Whales om naar Hilversum te komen dus zeker geen gok. En voor u nu ook niet meer, toch..?

Jan Douwe Kroeske