Press "Enter" to skip to content

Americanalog: plaatjes schieten | Column Jan Douwe Kroeske

Geplaatst op 12 oktober 2018

“Het totaalresultaat is een van de betere kerstkado’s van dit jaar: een analoog opgenomen plaat en een boekwerk vol sjieke foto’s”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de onlangs opgenomen sessie met Americanalog, het project van Pablo van de Poel en z’n echtgenote Satellite June.

Americanalog: plaatjes schieten

Begin deze week vertrokken de bluesrockers van DeWolff uit hun hometown Utrecht voor een uitgebreide Europese tour. Het trio heeft zichzelf, vlak voor hun vertrek, een cadeau gedaan: van de laatste bandcenten is een sjieke toerbus gekocht. Zo eentje waarin je tijdens het rijden zelfs even kunt gaan staan om de benen te strekken. Een bus die ruimte biedt voor nog wel twee extra bass-versterkers. De kleur is zwart, de uitstraling koninklijk.

Zondagmiddag mocht ik op een Hilversums parkeerterrein die bus even aanschouwen. Pablo, de trotse zanger van de band, showde me met trots de bus en sloot de rondleiding af met de conclusie: “Maar goed, we zijn hier niet voor DeWolff of om te kletsen over de toer. We zijn hier voor Americanalog”.

Americanalog is de naam van het project dat Pablo van de Poel en zijn echtgenote Nikki zijn gestart. Nikki maakt geen muziek, maar wel foto’s, onder de artiestennaam Satellite June. En die foto’s, geschoten in zes Amerikaanse staten, zijn op de ouderwetse, analoge manier gemaakt en afgedrukt. Pablo maakte daar weer de muziek bij. Soms geïnspireerd op dezelfde locatie van de foto of soms door wat op de foto stond. Het totaalresultaat is een van de betere kerstkado’s van dit jaar: een analoog opgenomen plaat en een boekwerk vol sjieke foto’s.

Afijn, genoeg reden voor een 2 Meter Sessies Live opname dus. De nieuwe bus werd geparkeerd bij het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum en die zondagavond waren op de studiovloer niet alleen Pablo en z’n band te zien, maar ook een plaatjes makende Nikki. Ze maakte foto’s met een klassiek Mamiya-toestel voor de buik en stond dus veelal voorovergebogen. Ook zagen we een slideshow van haar Amerikaanse foto’s.

Haar analoge foto’s van onze live show zijn inmiddels ontwikkeld, gedigitaliseerd en op Facebook te zien. Wij zijn onze filmbeelden nog aan het ”ontwikkelen”, met het idee om haar foto’s te vermengen met onze “moving images” zodat we over een paar weken een 2 Meter Sessie op z’n “Americanalogs” te kunnen presenteren…

Jan Douwe Kroeske

Woensdag (17 oktober) is er een nieuwe editie van 2 Meter Sessies Live! Kom kijken op de studiovloer!