Press "Enter" to skip to content

Nieuwsgierig naar ‘radio-incarnatie’ | Column Jan Douwe Kroeske

Geplaatst op 5 september 2018

“Het voelt dan ook dat anno 2018 de tijd meer dan rijp is voor een station dat zich met volle overgave en op professionele wijze kan ontfermen over “serieuze” popmuziek.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de aankomende doorstart van radiostation KinkFM.

Nieuwsgierig naar ‘radio-incarnatie’

De radio, kom laten we het nog eens hebben over het prachtige medium dat radio heet. De afgelopen jaren ging het in de media vooral over randzaken, zoals de transfers van “jocks”, duo’s die uit elkaar gingen en het snel zakkende marktaandeel van de “nationale popzender”.

Daarnaast ging het ook nog wel eens over de schijnbaar niet aflatende liefde van John de Mol voor radio, die inmiddels eigenaar lijkt te zijn van bijna alle commerciële stations in ons radioland. Maar voor de rest lijkt radio verworden tot een non-issue in het Nederlandse nieuws. De meeste snelle brenger van nieuws en nieuw valt dus niet (genoeg) op? Zou dat het zijn?

Begin augustus verscheen er een bericht, via sociale media, over de terugkeer van KinkFM, The Alternative. Het in 2011 opgedoekte radiostation zinspeelt al tijden op een doorstart (beter: herstart), en begon vooral online naar een nieuw momentum toe te werken.

Het voelt dan ook dat anno 2018 de tijd meer dan rijp is voor een station dat zich met volle overgave en op professionele wijze kan ontfermen over “serieuze” popmuziek. Een niche in ons feest-op-het-pleinland, laten we wel wezen, maar in deze tijd met diverse social media platformen, de definitieve doorbraak van de podcast en overal toegang tot (snel) internet, hoeft dat geen obstakel meer te zijn om genoeg luisteraars te bereiken om te overleven.

Op haar Facebookpagina schrijft het station dat 1 oktober bekendgemaakt wordt wanneer, hoe en met wie KinkFM weer van start zal gaan. De schrijver gebruikte daarbij het prachtige woord “radio-reïncarnatie”.

Mijn nieuwsgierigheid rond deze ontwikkeling heeft natuurlijk te maken met mijn tijd bij de zender. Twaalf jaar lang heb ik er met veel plezier mijn programma “2 Meter De Lucht In” gemaakt en sessies opgenomen. Dat was wel een match, qua muziekbeleving. Minstens zo spannend vind ik het dat met de komst van deze radio-reïncarnatie de boel weer eens lekker opgeschud kan worden. Met mooie radio. En veel nieuwe muziek. En geen flauwe belspelletjes. Of vraag ik nu teveel?

Jan Douwe Kroeske