Press "Enter" to skip to content

Samen de vloer op in de studio | Column Jan Douwe Kroeske

Geplaatst op 27 augustus 2018

“Tweede reden waarom ik uitkijk naar die opname, is dat ik de Amsterdam Klezmer Band heb uitgenodigd om op een aantal nummers samen met Ben mee te spelen. Niet alleen vanwege een mogelijke culturele match, maar vooral omdat ik denk ze er samen een enorm (en toch intiem!) feest van kunnen maken.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de aankomende sessie met Ben Caplan en…. Amsterdam Klezmer Band!

Samen de vloer op in de studio

Zoals een paar weken geleden gemeld in deze krant, kijk ik uit naar de 2 Meter Sessies Live editie met Ben Caplan, 24 september in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. De Canadese singer/songwriter met geweldige baard is een topverteller en een nog betere muzikant. Zijn nieuwe plaat verhaalt over een Joodse familie die geboorteland Roemenië 110 jaar geleden ontvluchte en in Canada uitkwam.

Tweede reden waarom ik uitkijk naar die opname, is dat ik de Amsterdam Klezmer Band heb uitgenodigd om op een aantal nummers samen met Ben mee te spelen. Niet alleen vanwege een mogelijke culturele match, maar vooral omdat ik denk ze er samen een enorm (en toch intiem!) feest van kunnen maken.

Bij 2 Meter krijgen we weleens het compliment dat bij ons de muziek anders klinkt dan de bekende albumversies. Ik ben blij met zo’n compliment, maar ere wie ere toekomt: de muzikanten moeten het willen, hoe leuk en misschien zelfs vindingrijk je als programmamaker ook uit de hoek denkt te komen. Ik hou daarom ook van Anouk, tot twee keer toe verraste ze ons door enthousiast mee te denken: ze deed een duet met K’s Choice zangeres Sarah Bettens en een half jaar later eentje met Live-zanger Eddie Kowalczyk. Ook bijzonder: Sepultura, die Braziliaanse band bezorgde me kippenvel door het idee om “onze” Haagse percussionist Willem Janssen aan hun tribal sound toe toevoegen, volledig omarmde. Ook Boudewijn de Groot maakte zich onsterfelijk, door aan te treden met violiste Vera Beths en maar liefst 26 (!) Belgische strijkers. Zo kan ik nog wel even door gaan. Zoveel herinneringen, zoveel unieke uitvoeringen!

Daar komt dus weer een bijzonder “project” bij. Al meer dan 15 jaar toert de Amsterdam Klezmer Band de wereld rond, een delegatie blies al eerder een koperen deuntje mee in de sessie van Hiss Golden Messenger (*). Voor de opname met Ben Caplan komen ze compleet. Ik houd u op de hoogte. Of nog beter: kom zelf een kijkje nemen op de studiovloer!

Jan Douwe Kroeske

(*)