Press "Enter" to skip to content

De reizen van een verteller | Column Jan Douwe Kroeske

“Wat bleef hangen was de ontwapende openheid van Courntey en haar verhalen. Tegenover me stond een heel spontane verteller, die soms even naar haar gitaarsnaren staarde om de zuiverheid te testen en weer door ging.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over recent opgenomen sessie van Courtney Marie Andrews.

De reizen van een verteller

De hoes van Courtney Marie Andrews’ nieuwe plaat May Your Kindness Remain doet vermoeden dat ze een warm en veilig nest heeft aan de westkant van Amerika. Op de prachtige foto ligt de Amerikaanse muzikante verveeld op een oude bank, loerend naar de televisie. Naast haar een groene schemerlamp, aan de muur een opgezette eend. Allemaal schone schijn: ze heeft geen vaste woonplaats, enkel een opslagruimte. De eend had ze geleend van een vriendin. Als ze eens niet op tour is, huurt ze via Airbnb. Een modern zigeunerbestaan, waar ze bewust voor heeft gekozen.

Dat reizen is haar leven nu, vertelde Courtney me dinsdag, toen ze even bij 2 Meter Sessies in Amsterdam landde. Tijdens het soundchecken verraste ze mij met de vraag of ik Big Sur in Californië ken, want dat vindt ze de mooiste plek op aarde: “Daar vind je prachtige landschappen, uitzicht op de oceaan en resten van de hippie-cultuur.”

Ik was onze studio ingestapt met de gedachte dat het vooral om de muziek zou draaien, maar wat bleef hangen was de ontwapende openheid van Courntey en haar verhalen. Tegenover me stond een heel spontane verteller, die soms even naar haar gitaarsnaren staarde om de zuiverheid te testen en weer door ging. Voor aanvang van de opname had ze al besloten dat ze vier nummers ging spelen: twee op gitaar en twee op piano. En zo ging het ook.

Overigens zit het wel goed met haar muziek. De aan Emmylou Harris denkende snik in haar stem is echt, met ‘This House’ en ‘Rough Around The Edges’ heeft ze twee topnummers in huis. Mocht je haar vanavond willen zien dan moet je naar Noorwegen, maar voor je het weet is ze al weer terug: op 25 augustus speelt Courtney Marie Andrews op het Amsterdamse festival Once in a Blue Moon, een dag eerder slaapt ze in Gent. Er tussendoor staat haar bed in zes verschillende Duitse steden en zeven wisselende Engelse plekken. It’s only rock ’n roll, and…

Jan Douwe Kroeske

Bekijk hier de sessie van Courtney Marie Andrews: