Press "Enter" to skip to content

Bony King van nergens naar hier | Column Jan Douwe Kroeske

“Het liedje is een sluipmoordenaar, Franti komt steeds dichterbij. De eerste minuten verleidt hij je met een melodieuze groove van piano en percussie. Maar dan slaat hij toe.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal de aankomende nieuwe plaat van de Belgische singer/songwriter Bony King of Nowhere.

Bony King van nergens naar hier

Vandaag wederom zwarte zaterdag. Vlieg- en autoverkeer staan vast en het warme weer maakt alles nog wat ondraaglijker. Maar het vakantieadres lonkt! Ik weet niet hoe het met u zit, maar iets zegt me dat ik maar beter dichtbij mijn speakers thuis kan blijven zitten dan mijn handen op het warme autostuur te leggen. Nee, kilometers branden doe ik vandaag niet. Wat ik wel ga doen is het gloednieuwe album van The Bony King of Nowhere nog een keer of zes draaien. Eind september komt-ie pas uit, maar ik kan het gewoon niet langer voor me houden.

The Bony King heet bij geboorte Bram en dat Nowhere valt ook wel mee, namelijk VanParys. Deze Bram VanParys komt uit Gent en doet iets wat we in de Nederlandse popmuziek niet zo goed kunnen: eigenzinnigheid omzetten in een behoorlijk unieke stijl, en dat dan een heel album lang. Met Silent Days is Bram daar weer goed in geslaagd. Zijn beste plaat tot nu toe.

Een gebroken relatie en dus verdriet en stilte was er wel voor nodig. Maandenlang bleven z’n gitaren onaangeraakt in de hoek staan. Er was teveel om over na te denken. In de Vlaamse Ardennen, weg van alles, begon de terugkomst. Hij nam de gitaar weer te hand en sloeg aan het schrijven van nieuwe liedjes.

De plaat raakt me en ik zal proberen uit te leggen waarom. Standaard bij het werk van Bony King moet je even door de eerste minuut heen. Even wennen aan de nieuwe omgeving; waar ben ik nu weer?

Maar dan sta je ineens in het mooiste landschap en klinkt er zo’n heerlijke country-groove. Zoals The Jayhawks dat ook kunnen. Het is Gram Parsons, maar dan modern. Allah-La’s, maar dan wel met beide voeten in het nu. En spannend blijft het, Bram pookt gestaag het vuur op.

Ik heb ėėn kanttekening bij Silent Days: de hoes. Een paar takken in het blauw, ik kan er maar niet de schoonheid van in zien. Maar misschien kan Bram me dat eens uitleggen. Voor nu: omcirkel releasedatum 21 september in uw agenda!

Jan Douwe Kroeske

Luister naar Every Road, de eerste single van het aankomende album: