Press "Enter" to skip to content

Israel Nash Gripka verrast | Column Jan Douwe Kroeske

“De eerst nog scherpe stem van Israel veranderde in een omfloerste bluesrock-stem die als een slag in het oneindige het 2 Meter-team verbaasde.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de gloednieuwe sessie van Israel Nash Gripka en de verrassende cover die hij speelde…

Israel Nash Gripka verrast

De naam van de muzikant doet anders vermoeden dan zijn voorkomen. Zijn naam: Israel Nash Gripka. Zijn voorkomen: cowboy! Anderhalve week geleden kwam deze inwoner van de Amerikaanse staat Missouri naar de 2 Meter-studio. Zijn platen ken ik, ontmoet had ik hem nog niet. Dus terwijl het 2 Meter-team zich aan het voorbereiden was op de opname, deed ik mijn best om ‘m beter te leren kennen.

Mijn eerste opmerking ging er meteen in als Gods woord op zondag: “Je hebt zeker een studie gemaakt van je naam. Israel? Nash? Gripka?” Ik zag ‘m denken: een typische vraag van een Europeaan. Zijn antwoord: “Yeah, Poolse immigranten, Jiddisch verleden. Lang geleden…” En weg was-ie, even een zelfgedraaid sigaretje paffen.

Drie sigaretten, zes van dit soort gesprekjes en 20 minuten later, waren we klaar voor opname. De gewenste stilte en concentratie daalde neer in de studio. Ik was wat meer te weten gekomen over de man & zijn boerderij (“I’ve got my own ranch”), de man & zijn achternamen en nu gingen we dan iets van de man & zijn songs vernemen.

Het eerste liedje was meteen prima. Israel zelf knikte ook goedkeurend. En of-ie nu een cover mocht spelen. “Ik werk er al een tijdje aan. Dit voelt als een mooi moment om het eens te proberen.” Hij hing een mondharmonica om, blies er een keer of twee in en zette aan voor de start. In onze opnamestudio hangt een levensgrote poster van Bob Dylan, dus onbewust ga je dan toch snel uit van een onversneden versie van ‘Blowin’ in the Wind” of ‘Subterranean Homesick Blues’. En bij de inzet klonk het ook even zo.

Maar daarna draaide alles. De eerst nog scherpe stem van Israel veranderde in een omfloerste bluesrock-stem die als een slag in het oneindige het 2 Meter-team verbaasde. Geen Dylan. Nee, dit was Radiohead, en nog wel ‘No Surprises’. Sinds 19 juni heb ik het nummer elke dag gedraaid, in de originele uitvoering en in die van Israel Nash Gripka. Binnenkort te zien in het online 2 Meter-theater!

Jan Douwe Kroeske


Luister naar ‘Rolling On’, van het nieuwe Israel Nash album Lifted (27 juli)