Press "Enter" to skip to content

Gevaar in het 2 Meter gebied | Column Jan Douwe Kroeske

“Ik vond het een razend interessante band, draaide hun single ‘Roots Bloody Roots’ vaak in mijn programma op 3FM, gewoon overdag. Menig discussie heb ik hier met de zendercoördinator over gehad…”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over die wonderlijke sessie met het Braziliaanse Sepultura…

Gevaar in het 2 Meter gebied

Het WK is nu ruim een week onderweg en elke dag kijk ik met een schuin oog naar de wedstrijden. Als de agenda het toelaat natuurlijk, want het werk gaat door.

Zo waren we dinsdag tijdens het wervelende affiche Polen – Senegal in een televisieloze opnamestudio aan het filmen met de geweldige Amerikaanse singer/songwriter Israel Nash Gripka (overigens een Poolse achternaam).

Voetbal zit ook maar bescheiden in het 2 Meter Sessies archief. Er is een opname met De Raggende Manne, die het niet konden laten om een Ajax-lied te spelen. En eentje met het Britse Inspiral Carpets, waar ik voor opname een van de bandleden verzocht toch maar dat Ajax-shirt uit te doen omdat we geen om partij wilden kiezen. We zijn immers een muziekprogramma. Later is er is wel een opname geweest waarin een muzikant heerlijk loopt te bassen in een Juventus-shirt. Blijkbaar vonden we dat minder gevaarlijk.

Gevaarlijk klinkend was ook de Brazilaanse trashmetalband Sepultura in hun sessie, in 1996. En ze hadden voetbalshirts aan! Zanger Max Cavalera eentje van het Nederlands Elftal en gitarist Andreas Kisser eentje van Borussia Dortmund. Ik vond het een razend interessante band, draaide hun single ‘Roots Bloody Roots’ vaak in mijn programma op 3FM, gewoon overdag. Menig discussie heb ik hier met de zendercoördinator over gehad… De band vond die airplay op daytime radio natuurlijk top en kwam enthousiast de studio binnen, ook omdat ze een dag eerder op Pinkpop een aardschok hadden veroorzaakt met hun optreden.

Om het nog wat specialer te maken, hadden we een Nederlandse gastspeler uitgenodigd: percussionist Willem Jansen. Hij had z’n Afri-kit mee: een stellage vol fluitjes, Afrikaanse trommeltjes en alles waar je maar op kan slaan. Hiermee voorzag hij Sepultura’s stevige sound van een oer-ritmisch laagje waar de band ook bijzonder over te spreken was. Zo erg, dat Janssen een transfer maakte: voor een paar weken studiowerk vloog hij met de band mee terug naar Brazilië. Dat hadden we niet voorzien. Maar ja, de bal blijft rond, ook in de 2 Meter studio.

Jan Douwe Kroeske