Press "Enter" to skip to content

De kilometers van Ben Caplan | Column Jan Douwe Kroeske

Geplaatst op 13 juni 2018

“Ik vroeg Ben waar hij vandaag vandaan kwam en hij antwoordde “Amsterdam”. Snel gevolgd door: “No, just joking. Yesterday in Paris, the day before in London and the day before that at home.””

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de Canadese singer/songwriter Ben Caplan en diens nieuwe plaat Old Stock, die vrijdag uitkomt.

De kilometers van Ben Caplan

Het is denk ik een van de meest persoonlijke foto’s uit het 2 Meter-archief: Man met Rood Haar en een immens Rode Baard kijkt me liefdevol aan en glimlacht. Die man is Ben Caplan en 5 september 2012 was hij mijn gast in 2 Meter Sessies. De foto is van na de opname, rond 16.15 uur. Je ziet de voldoening en trots er vanaf stralen…

Voordat we gingen opnemen, wou Ben mij eerst even leren kennen en daarom spraken we een paar uur eerder af in een hip eethuis aan de Amsterdamse Prinsengracht. Een beetje formeel was het. Ik vroeg Ben waar hij vandaag vandaan kwam en hij antwoordde “Amsterdam”. Snel gevolgd door: “No, just joking. Yesterday in Paris, the day before in London and the day before that at home.”

Muzikanten zijn reizigers in de muziek en Ben Caplan is een heel bijzondere reiziger. Hij woont in Halifax in Canada. Niet in een hoofdstad of centraal gelegen vertrekplek, maar in een nogal afgelegen stukje van de wereld. Je moet dus heel wat reiskilometers maken om het te willen maken als een live-muzikant die altijd op zoek is naar een publiek.

Misschien heeft dat vele reizen en zijn Joodse afkomst hem wel de spirituele geest bezorgd voor Old Stock, z’n nieuwe album dat aankomende vrijdag (15 juni) uitkomt. Het is een theatrale plaat rondom een 110 jaar oud en waargebeurd verhaal over twee Joodse Roemeense immigranten die naar Canada vluchten.

Ben is niet alleen de zanger en muzikant op het album, hij is ook de verteller van de voorstelling. In zijn podiumpresentatie zal-ie, naar persoonlijke verwachting, goed en grappig zijn, want dat beheerst-ie, heel goed. Zo goed als Chris Isaak of Mark Sandman (ex-Morphine); ook reizigers, ook vertellers.

Iets in me zegt dat Ben in dit najaar weer een 2 Meter Sessie komt doen. Ik zag net z’n reisschema, dat liegt er niet om. Ben benieuwd hoe groot de glimlach zal zijn als we elkaar weer treffen. En waar we gaan eten…

Jan Douwe Kroeske