Press "Enter" to skip to content

De 25 gulden van Jeff Buckley | Column Jan Douwe Kroeske

“Jeff knipoogde en beloofde dat-ie het gebaar een week later in de opname zou retourneren middels een mooie sessie.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de veel te vroeg overleden singer/songwriter Jeff Buckley.

De 25 gulden van Jeff Buckley

Collega Harm stootte me gisterochtend aan en zei: “Vertel me nog eens dat Lowlands-verhaal van Jeff Buckley.” Ik schijn het al eens verteld te hebben aan een Volkskrant- of NRC-journalist, maar hier nog maar eens de ruwe versie.

Op derde editie van het Lowlandsfestival, in 1994, maakte ik met een paar VPRO-collega’s radio op 3FM. Op een gegeven moment kwam Diana, een promotiedame van Sony Music, binnen met een olijk ogende krullebol, getooid in een grijze duffelse jas, op z’n hoofd een jagershoedje en z’n handen in de zakken. “Meet Jeff,” zei Diana, “your next guest on 2 Meter Sessions!”

Jeff Buckley speelde op het festival en wilde toch even weten wie hem had uitgenodigd voor een tv-optreden, de week erna. In de 15 minuten die volgden deden we een biertje en vertelde ik over de werkwijze en lol van een 2 Meter Sessie. En net toen ik hem gedag wilde zeggen, kwam-ie met de volstrekt onverwachte vraag: of ik hem 25 gulden kon lenen. Meneer had geen Nederlands geld op zak en wilde graag nog even aan de speelautomaat in de omgeving…

Glimlachend gaf ik ‘m een briefje van 25. Jeff knipoogde en beloofde dat-ie het gebaar een week later in de opname zou retourneren middels een mooie sessie. Het leek onze allebei een geweldig plan.

Afgelopen woensdag, 29 mei, was het 21 jaar geleden dat Jeff Buckley verdronk in de Mississippi. Zijn mysterieuze dood (Was het zelfmoord? Wat het een ongeluk?) raakte de gehele muziekwereld. Niet alleen omdat er een bijzonder talent verloren ging, maar ook omdat het er op leek dat Jeff enorm van het leven genoot.

Moet ik nog vaak aan hem denken? Soms, bijvoorbeeld als ik de muziek hoor van Joan As Police Woman, toentertijd zijn vriendin. Of wanneer ik een afbeelding van een briefje van 25 gulden zie. Want helaas, die gewenste opname in 1994 vond toch geen doorgang en zo staat er nog altijd een uiterst trieste schuld op de 2 Meter Sessies balans…

Jan Douwe Kroeske