Press "Enter" to skip to content

Met David Crosby gebeurt altijd wel wat | Column Jan Douwe Kroeske

Geplaatst op 16 mei 2018

„Altijd als ik zijn naam hoor of zie, gaat er een lichte siddering door me heen. De gedachtes gaan automatisch terug naar de bijzondere plekken die ik door of met hem bezocht.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over die merkwaardige 2 Meter Sessie van een blaffende David Crosby…

Met David Crosby gebeurt altijd wel wat

Op 25 augustus komt David Crosby naar het nieuwe Americanafestival Once in a Blue Moon, in het Amsterdamse Bos. Altijd als ik zijn naam hoor of zie, gaat er een lichte siddering door me heen. De gedachtes gaan automatisch terug naar de bijzondere plekken die ik door of met hem bezocht, zoals het strand van Lemmer, de studio van Jackson Browne en de haven van Muiden.

Misschien wel de meest bijzondere ontmoeting was die in 1998. We hadden met 2 Meter Sessies een opnamedatum weten te prikken met ’mister’ Byrds David Crosby, maar één ding kregen we maar niet geregeld: een opnamelocatie, alle studio’s waren bezet. Op de valreep vonden we een locatie net buiten het Mediapark in Hilversum. Geen studio, maar in een bijgebouw van een Hans en Grietje-villa aan het begin van het Corversbos. Een dure setting, met veel extra licht en geluid. En zoals er altijd wat gebeurt als Crosby ergens binnenkomt, gebeurde er deze dag ook weer genoeg.

Het was de huismeester die me welkom heette en me de statige villa liet zien. Vervolgens gidste hij me richting het bijgebouw, een rechthoekig klaslokaal met veel glas. Veel plezier gewenst en o ja, of ik wist dat het in de Tweede Wereldoorlog een opleidingslocatie was voor militairen en politieagenten die heulden met de vijand…? Zwarte informatie die de hele dag door mijn hoofd gierde.

Voor de opname maakte het niet uit. Crosby speelde goed, zong fantastisch, stelde me voor aan zijn pas ’gevonden’ zoon James Raymond en gaf een heel erg open en eerlijk interview. Gebeurde er dan verder niks? Natuurlijk wel: een schreeuwende buurvrouw (met hond!) liep midden in het iconische nummer ’Déjà Vu’ de set op. Wat dachten we wel te doen? Wat een herrie in deze nette buurt! Crosby keek het lachend aan en zette een liedje in over de vrouw en hond. Met blafgeluiden!

Jan Douwe Kroeske

2 Meter Sessies nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van van nieuwe sessies, 2 Meter live-events, releases op de streamingdiensten zoals Spotify en Deezer en meer.
We respect your privacy.