Press "Enter" to skip to content

DeWolff is terug | Column Jan Douwe Kroeske

“Hoewel ik de band in de afgelopen 11 jaar van hun bestaan niet vaker dan een keer of zes heb ontmoet, voelt het Nederlandse trio op de een of andere manier altijd dichtbij.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de aankomende opname met DeWolff en hun nieuwe plaat Thrust.

DeWolff is terug

Maandagavond 11 juni staat al weer de 11e editie van 2 Meter Sessies Live in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum op het programma. En na de gospel van Michelle David, gaan we nu vol de rock in met DeWolff.

Daar heb ik zin, want hoewel ik de band in de afgelopen 11 jaar van hun bestaan niet vaker dan een keer of zes heb ontmoet, voelt het Nederlandse trio op de een of andere manier altijd dichtbij.

Ik kan me uiteraard nog de sessie herinneren die we in 2010 met ze opnamen. Dat was in Utrecht, voor Ziggo, in een studio boven de telecomwinkel daar. Acht jaar geleden bijna, en DeWolff stond op het punt hun tweede plaat uit te brengen.

Sinds deze maand ligt studio-album nummer 7 in de winkels: Thrust. Een mooie aanvulling op hun indrukwekkende discografie. De kenners horen een iets modernere sound. Zeg maar, iets minder vintage, iets meer huidige tijdsgeest. En dat is dus inclusief liedjes met een maatschappijkritische blik, waaronder een aanval op Donald Trump en een aanklacht tegen de comsumptiemaatschappij.

Kijk, dat zijn interessante invalshoeken voor een media-maker en interviewer. Daar gaan we het dan ook zeker over hebben in het live interview. Ook interessant: het maakt duidelijk dat DeWolff, ooit begonnen als een bandje van middelbareschoolrockers met veel gevoel voor muziekgeschiedenis, volwassen is geworden en naar de toekomst durft te kijken. En, minstens zo belangrijk, zichzelf kan vernieuwen!

Vraag is natuurlijk waar ze die vernieuwingsdrang vandaan halen. Heeft de samenwerking met Barry Hay ze iets gedaan? Zijn ze geïnspireerd door collega-muzikanten? Was het ‘t verlies van liefdes en dierbaren? Ik voel nu al weer een nijpend tijdtekort aan komen…

Een andere (en onderhuidse) vraag is hoe we het geluid van hun “explosieve” sound binnen de vier studio-muren van de VARA 2 studio kunnen vangen. En hoe het aanwezige publiek zich daarbij voelt. Vragen en nog eens vragen,aan DeWolff. Zoals ik al zei: ik heb er zin in.

Jan Douwe Kroeske