Press "Enter" to skip to content

De gospel in met Michelle David | Column Jan Douwe Kroeske

Geplaatst op 7 mei 2018

„Een snelle telling komt al tot ruim dertig titels met het woord God erin. Elvis Costello was de eerste, in 1989, met ’God’s Comic’. Een mooi liedje, maar geen gospel.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over gospel in de 2 Meter Sessies…

De gospel in met Michelle David

Toen ik de 2 Meter Sessie met Michelle David & The Gospel Sessions in mijn agenda noteerde voor 10 mei zag ik pas dat het dan ook Hemelvaartsdag is. Ineens voelde het helemaal logisch: natuurlijk gaan we die dag vol de gospel in. Het is een live-opname, dus als een echte dominee zou ik willen zeggen: „Komt allen tezamen!”

God is nooit ver weg in het 2 Meter Sessies-archief, ook niet voor een door de Vara opgeleide discjockey. Een snelle telling komt al tot ruim dertig titels met het woord God erin. Elvis Costello was de eerste, in 1989, met ’God’s Comic’. Een mooi liedje, maar geen gospel.

Nee, echte gospelles kreeg ik van twee Amerikaanse dames. In 1993 was het Oleta Adams die een mooie versie deed van de Billy Holliday klassieker ’God Bless The Child’. En zeven jaar later met Angie Stone, waarmee we voor een kerstspecial naar een kerkje in Loosdrecht gingen. Zij zong daar, uiteraard met koor, het geweldig gospelige ’People Get Ready’.

Van een heel andere orde, maak nog zo helder op het netvlies: The Scene in 1996, met ’Werk van God’. The Lau op z’n meest romantisch: „En de zon verlicht de lege plek die jij achterlaat / en die ik zie als het werk van God.” Dat gaat er nog altijd in als, tja, Gods woord op zondag.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. En dat doen we dus ook, komende donderdag in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum met Michelle David & The Gospel Sessions. Ik ben al een tijdje onder de indruk van deze Amerikaanse dame. Wat een stem en wat een voorkomen!

Haar nieuwe plaat is net uit (The Gospel Sessions, volume 3luister in Spotify) en ze noemt het haar meest persoonlijke tot nu toe. Ze komt uit een moeilijk jaar, ze verloor enkele dierbaren. Meer dan ooit had ze behoefte aan muziek, als troost en kracht om verder te gaan. Gospel it is!

Jan Douwe Kroeske

2 Meter Sessies nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van van nieuwe sessies, 2 Meter live-events, releases op de streamingdiensten zoals Spotify en Deezer en meer.
We respect your privacy.