Press "Enter" to skip to content

The Academic over de vloer | Column Jan Douwe Kroeske

“Regelmatig samen muziek maken, met en voor mensen die jou kennen en begrijpen, is niks minder dan het bedrijven van alchemie.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijke column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over de aankomende 2 Meter Sessies Live met de veelbelovende Ierse band The Academic en die keer in 1998 dat het programma naar Ierland ging voor een opname met Luka Bloom.

The Academic over de vloer

Maandagavond 16 april zijn we met 2 Meter Sessies weer in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum voor een opname. Live, dus liefhebbers kunnen er bij zijn.

Ik kijk er naar uit, want het gaat hard met deze band uit Ierland. Na onze eerste ontmoeting in 2016, kwam hun debuutalbum Tales From The Backseat in januari van dit jaar op nummer 1 in de Ierse hitlijst. Ze scoorden hits en staan ze deze zomer op grote festivals als Pinkpop en Rock Werchter. Het is een genot om met zo’n veelbelovende groep te werken in de intimiteit van 2 Meter Sessies.

The Academic komt uit Westmeath, een Iers graafschap waar kunst en cultuur hoog in het vaandel staan. Zo’n 85.000 mensen wonen er. De Ierse Hongersnood (1845 – 1850) deed de populatie afnemen, maar rond de 20e eeuw trok het weer aan en nog altijd groeit het. Westmeath is zo’n gebied waar zingen en muziek maken al eeuwenlang met de paplepel wordt ingegoten. Het overdrachtelijk vertellen en prachtig (Keltisch) zingen; noem het de Ierse traditie.

Met 2 Meter Sessies bezochten we Ierland in 1998. Singer/songwriter Luka Bloom leidde ons rond. Na gefilmd te hebben in de prachtige natuur en in een zeventiende eeuwse watermolen, zaten we in een pub in Dublin waar elke avond live folkmuziek klinkt. Een stap naar binnen is een stap in Ierlands rijke traditie. “Wanneer mensen samen musiceren wiens ouders en grootouders misschien ook al deze muziek hebben gespeeld, dan is het resultaat veel meer dan muzieknoten opnieuw raken,” wist Luka. “Ze herleven iets dat al eeuwenlang aan de gang is.”

Om daarna te constateren: “Regelmatig samen muziek maken, met en voor mensen die jou kennen en begrijpen, is niks minder dan het bedrijven van alchemie.”

Wie weet dat alchemie de aloude tak van natuurfilosofie is en als belangrijk doel had de Steen der Wijzen te creëren (die metaal in goud zou veranderen en alle ziektes genezen), weet dat Luka het niet mooier had kunnen omschrijven.

Nieuwsgierig of Luka en The Academic van elkaars bestaan weten…

Jan Douwe Kroeske