Press "Enter" to skip to content

Mooie studio met ‘Balroom’ | Column Jan Douwe Kroeske

“Wij noemden ‘m de Balroom, vrij naar Alfred – Big Al – Lagarde, en naar de verschillende maten halve ballen die aan de muren hingen, als optimale geluidsbeheersing voor muzikanten.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over een geëmotioneerde Tom McRae en de Balroom, vernoemd naar Alfred – big Al – Lagarde…

Mooie studio met ‘Balroom’

Aan de Hilversumse ‘s Gravelandseweg staat het voormalige AVRO-gebouw. Medeoprichter, directeur en bovenal omroeppionier Willem Vogt wordt daar nog altijd geëerd. Een heuse buste staat trots te zijn bij de ingang.

Hoewel ik nooit voor de AVRO heb gewerkt, was er toch een periode dat ik dit stenen hoofd bijna elke dag goedemorgen wenste. Dat was een jaar of zestien geleden; in het gebouw maakte ik mijn radioprogramma’s voor Kink FM. 2 Meter Sessies namen we er ook op, in een studio die waarschijnlijk niet in 1935 door meneer Vogt zelf is gebouwd, maar wel een bijzondere vermelding verdiend. Wij noemden ‘m de Balroom, vrij naar Alfred – Big Al – Lagarde, en naar de verschillende maten halve ballen die aan de muren hingen, als optimale geluidsbeheersing voor muzikanten.

Een wonderschone studio waar geluidsmensen en cameralui lyrisch over waren.

Al die ronde vormen bij elkaar, al die verschillende lampjes en schaduwen er op, en al die live-muzikanten er voor… Zelden heb ik zo’n unieke achtergrond mogen meemaken als daar in die balroom bij Willem Vogt.

Afgelopen zaterdag schoot die Bal-room ineens weer voorbij. Met 2 Meter Sessies waren we in Eindhoven, op het Naked Song Festival. Met enkele artiesten van het affiche deden we een kleine live sessie. Singer/songwriter Tom McRae was een van die gasten. Maker van, zoals hij het zelf zegt, melodramatische, verdrietige songs.

Voor z’n optreden nam ik hem en het publiek even mee terug naar 2001. Op het projectiescherm verscheen jonge Tom, omgeven door de halve ballen. Het deed me wel wat, het weerzien met de Balroom. En Tom zichtbaar ook. In het gesprekje na afloop slikte hij een grote brok weg. Niet vanwege de opnamestudio, zoals hij even later met gebroken stem zei. Dat ook Olli en Oli, zijn “brothers in arms”, zo prominent in beeld waren te zien, had ‘m hard geraakt. Een mooi en puur moment waar McRae twee dagen later nog eens aan refereerde. Melodramatisch als altijd schreef hij op Twitter bij het linkje naar de archiefopname: “Time just passes by.”