Press "Enter" to skip to content

Het vertrek van Buckingham | Column Jan Douwe Kroeske

“Z’n gezicht stond op onweer, hij straalde iets uit van “dit moet, vooruit maar, niet met liefde” en radiotechnicus Sjoerd en collega Leo hadden hadden wat moeite met het humeur van deze overreisde megaster…”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijkse column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over het plotselinge vertrek van Lindsey Buckingham uit Fleetwood Mac en die opname uit 1992 met hem.

Het vertrek van Buckingham

Na het lezen dat gitarist en songschrijver Lindsey Buckingham uit Fleetwood Mac is gestapt en in de aankomende wereldtournee van de iconische band wordt vervangen door twee vakgenoten, stuiter ik een beetje door mijn eigen herinneringen en de vele roddelverhalen over “bandietenclub” Fleetwood Mac.

Ik moet dat wellicht uitleggen. Lindsey was al eerder eens lange tijd uit de band (ruzie, geldzaken, burn-out, etc). Juist in die tijd kwam hij met het fantastische solo-album Out in the Cradle (Spotify). We praten over 1992 en Lindsey deed toen ook een verwoestend mooie 2 Meter Sessie in onze kleine studio. Z’n gezicht stond op onweer, hij straalde iets uit van “dit moet, vooruit maar, niet met liefde” en radiotechnicus Sjoerd en collega Leo hadden hadden wat moeite met het humeur van deze overreisde megaster…

Geen commercieel succes, dat solo-werk. Een paar jaar later meldde hij zich dan ook weer bij z’n oude band voor live-optredens. Sluimerend begon hij langzaam aan de songs die tot het Fleetwood Mac album Say You Will (2003) zouden leiden. Je kunt gerust zeggen dat Lindsey er altijd was bij belangrijke Fleetwood Mac momenten (lees: goede popsongs). Bewijsmateriaal genoeg op de albums Rumours, Tusk, Tango in the Night en Say You Will.

Ik denk niet dat Buckingham dit nog eens gaat herhalen. Je voelt aan de berichtgeving dat dit vertrek met een ijskoude handdruk is geweest. Een definitief afscheid van “zijn” band.

Tot slot het tweede stuk van mijn verwarring: de invulling van het gat dat hij achterlaat. Niet heel verrassend is de komst van gitarist Mike Campbell, die z’n hele leven lang bij en met Tom Petty speelde. Na diens dood in 2017 zat Campbell zonder band. En omdat Mick Fleetwood en Campbell elkaar kennen, is die keuze enigszins logisch. Maar dan die andere aanvulling: Neil Finn, zanger van Crowded House! Altijd humor en altijd tijd voor publiek en pers. Zou ’t hem lukken om zichzelf met zijn super-optimistische houding in het 51-jaar oude keurslijf van Fleetwood Mac te persen?

Jan Douwe Kroeske

Foto: Raph_PH