Press "Enter" to skip to content

Was Noel er nou bij of niet? | Column Jan Douwe Kroeske

“Wat we zeker weten: hij was inderdaad een paar jaar in dienst bij deze rockband uit Manchester, als roadie.”

Nieuwe editie van Jan Douwe Kroeske’s wekelijke column voor De Gooi- en Eemlander, ditmaal over Noel Gallagher: was hij erbij in die 2 Meter-sessie van 1992?

Was Noel er nou wel bij of niet?

In mijn halfwekelijkse behoefte aan een beetje Netflix, belandde ik gisteravond in Supersonic, de onthutsend mooi gemaakte en komische vertelling over Oasis, de broederband van Noel en Liam Gallagher.

Naast de geweldige verhalen, is het mooie aan de film dat het een onvervalste aural history is. Nadat het verhaal op basis van audiofragmenten was opgebouwd, werden pas de beelden erbij gezocht. Uniek, en heel vindingrijk!

Veel bijzondere details uit het bestaan van de groep dreven door deze aanpak versterkt boven. In een van die details meende ik met 2 Meter Sessies nog een aandeeltje te hebben. Jarenlang ging er een vaag gerucht dat Noel ooit als gitaartechnicus mee was gekomen bij onze opnames met Inspiral Carpets. Wat we zeker weten: hij was inderdaad een paar jaar in dienst bij deze rockband uit Manchester, als roadie.

Twee Inspiral Carpets sessies staan in mijn kast: eentje uit 1992 en eentje uit 1994. Die laatste valt snel af, want geen met gitaren sjouwende Noel te zien op het beeldmateriaal (*). Ook horen we in de documentaire dat Oasis dan al een platencontract heeft. Een maand later zou hun eerste single uitkomen en aan het eind van het jaar stond het snelst verkopende debuutalbum in Engeland op hun naam.

Die van 1992 dan, de 12e juni? Volgens de documentaire zou het moeten kunnen, in die tijd ging Noel nog wel eens mee met de Inspiral Carpets. Maar we weten ook dat de band ergens in dat jaar hun roadcrew had ontslagen om schoon schip te maken met de drugscultuur die om hen heen hing…
Ook bekend: al een jaar eerder was Oasis opgericht, als doorstart van Liams bandje The Rain. Noel, die volledige creative control had geƫist, had niet alleen aangedrongen op een nieuwe bandnaam, maar was als enige songwriter ook druk bezig met nieuwe liedjes.

Van de radio-opname met Inspiral Carpet zijn helaas geen foto’s en ik hoor ook geen Noel tussen de nummers door. Het lijkt er dus op dat hij er niet bij was. Maar echt zeker weten? Nee…

Jan Douwe Kroeske