Whitney

2 Meter Sessie #1575 | 2016 | Audio
Online sessies

2 Meter Sessie #1577: Whitney

De Amerikaanse band Whitney bracht afgelopen vrijdag (2 juni) hun langverwachte debuutplaat uit: Light Upon The Lake. Een plaat die The Guardian “gorgeous, russet-coloured Americana pop” noemt en Uncut omschrijft als “the fragile longing of indie-pop with the superior songwriting smarts of classic early-70s rock”

Een paar maanden eerder waren Julien Ehrlich (voorheen van zowel Unknown Mortal Orchestra als Smith Westerns) en Max Kakacek (ook voorheen van Smith Westerns) te gast bij ons in Amsterdam voor een semi-akoestische sessie en interview. Die sessie kun je nu hier beluisteren:
Liedjes in deze opname: No Woman, Golden Days, Light Upon The Lake, Dave’s Song en Follow.


“De piano klonk geweldig!”

a2196616097_10Donderdag, 31 maart 2016 en we hebben met Whitney afgesproken om in Amsterdam een sessie op te nemen. Ze doen een promo tour door Europa in het kader van hun op 2 juni verschijnende debuutplaat Late Upon The Lake en de vooruitgesnelde singles No Woman en Golden Days hebben er voor gezorgd dat er in elk land meer dan genoeg muziekjournalisten te vinden zijn die even een uurtje met Julian Ehrlich en Max Kakacek om de tafel willen.

Het is 10 uur ’s ochtends als Julian (zanger), Max (gitarist) en Malcolm (pianist) de 2 Meter studio binnenlopen. Het is vroeg, te vroeg voor een band op rondreis, maar er is koffie. Wat er niet is: een akoestische gitaar. De uit Amerika meegekomen label manager is behulpzaam en loopt snel terug naar het Backstage Hotel om daar de goedkope huisgitaar te lenen voor een uurtje of twee. Op de klankkast staat met grote letters Jack Daniels, maar omdat we geen televisieopnames maken is die sponsoring geen probleem. (Tijdens de sessie zal Julian nog vol verbazing uitroepen dat “this shitty guitar” toch een fijn geluid heeft.)
Na een korte soundcheck, vooral gebruikt door Max om zijn subtiel gitaargeluid te finetunen, begint de band een beetje gespannen aan de sessie. Liedje Golden Days wordt een paar keer voortijdig afgebroken. De derde keer halen ze het einde. Even is het stil, ze kijken elkaar aan en dan gejuich. “That was a pretty good take! The piano sounded great.”
Tegen het eind van de sessie bekent Julian: “Wij zijn een beetje geïntimideerd door hoe mooi deze studio is. Dat je jezelf gaat afvragen of wij wel goed genoeg zijn om hier te mogen opnemen.”
Bij ons, aan de andere kant van het glas, achter de mengtafel, is die onzekerheid moeilijk te geloven. We tellen het aantal mooi liedjes van deze sessie, vier inmiddels, en daarna onze zegeningen.
Voorzichtig vragen we: “Nog één liedje?”
Kort overleg tussen de muzikanten. Het begin was moeizaam, maar al met al voelen zich wel thuis in deze sessie en in de serene 2 Meter Sessies omgeving waar alles mag en liedjes overdoen oké is.
Dan zegt Julian: “Okay, let’s do Follow.”
En zo krijgen we als laatst het meest persoonlijke liedje van de band, eentje die Julian schreef over z’n opa die op sterven lag. “That was the closest that I could come to crying,” vertrouwt hij ons even later in het interview toe.
We nemen afscheid, na twee uur samenzijn. Op de Amsterdamse gracht gaat de label manager de band voor, op naar de volgende afspraak: in Engeland wacht NME.


Whitney speelt op 17 juni in Brussel (Botanique), 21 juni in Groningen (Vera), 22 juni in Amsterdam (OT301) en 25 juni op het Down The Rabbit Hole Festival.

Luister naar Light Up On The Lake:

Like 2 Meter Sessies op Facebook: