Mitski

2 Meter Sessie #1576 | 2016 | Audio
Online sessies

2 Meter Sessie #1578: Mitski

Afgelopen vrijdag verscheen met Puberty 2 het nieuwe (en bijzonder goed ontvangen) album van Amerikaanse muzikante Mitski. Een paar maanden eerder streken we op zaterdagmiddag met haar neer in onze studio in Amsterdam voor een 2 Meter-sessie. Een intieme opname werd het, met aan de andere kant van het glas enkel Mitski, haar akoestische gitaar en onze piano…


Liedjes in deze opname: Your Best American Girl, Once More To See You, Pearl Diver, Francis Forever, I Will, I Bet On Losing Dogs

Een warme en indringende middag in de studio

Door Jan Douwe Kroeske

MitskiHet is een voorjaarsmiddag, zaterdagmiddag 23 april 2016, en het verkeer op de A1 wil weer niet genoeg opschieten. Maar misschien is dat gevoel er wel omdat ik zo graag op tijd wil zijn bij mijn gast, Mitski, uit New York.

Op 17 juni verschijnt haar album Puberty 2 en de single die uit is, Your Best American Girl, doet vermoeden dat we te maken hebben met een intens levende artiest die gevoelens durft te benoemen en tot leven weet te brengen. In de bijbehorende video belanden we in de wereld van de jaloezie, een enigszins erotiserend beeldverhaal waarin Mitski zelf een hoofdrol vertolkt.

Muzikaal gezien voelt Mitski als een muzikante die best wel wat invloeden heeft opgehaald bij the Pixies, Smashing Pumpkins, Juliana Hatfield en Tori Amos; stuk voor stuk intens levende en muziek makende gasten. Over dat woord “intens” moet het gesprek ook zeker wel even gaan, maar ook over het schrijven en maken, en over de ik- rol en de you-rol.

Voor het piano-deel storten we ons in een proef-opstelling die veel doet denken aan een zogenaamde Tori Amos-booth: de piano is ingeparkeerd in een soort tuinkas, alle gaten en kieren zijn opgevuld met bouwdekens en katoenen gordijnen en aan de bovenzijde staat een plastic luifel gespannen. Het maakt audio-opname van haar songs nog warmer en indringender.

Puberty 2 is verschenen bij Dead Oceans. Mitski speelt op 26 september in Paradiso, Amsterdam

Like 2 Meter Sessies op Facebook: