Sivert Høyem

2 Meter Sessie #1575 - 15.03.2016 | Audio
Online sessies

2 Meter Sessie #1575: Sivert Høyem

Op 15 maart 2016 ontvingen we Noorse zanger SIVERT HØYEM in de 2 Meter Sessies studio in Amsterdam. In onderstaande opname hoor je de songs Sleepwalking Man, Into The Sea, Lioness, Prisoner of the Road, Honey Bee en Silences. Ook sprak Jan Douwe met Sivert over zijn voorbeelden, z’n verleden als zanger van de populaire band Madrugada en natuurlijk z’n karakteristieke stem:

Sessie nummer 1.575, met de zanger die een jaar of 13 geleden ook al in de studio was, toen-ie zong voor Madrugada. Van die ontmoeting herinner ik me dat we op een zondag in het kale, stille Loosdrecht waren. En dat de band zich enorm vermaakte omdat we in een echte opnamestudio aan het werk waren.

Door Jan Douwe Kroeske

Sivert Høyem en Jan Douwe Kroeske, 2 Meter SessiesEn zo gaat het deze dag in 2016 ook weer: Sivert is verrast dat we in een echte opnamestudio werken, z’n collega Chris duikt ogenblikkelijk achter de Yamaha baby grand-piano en komt er de komende 70 minuten niet meer achter vandaan.

Fascinerend is de kracht, de enorme decibellen, die Sivert met zijn menselijke instrument produceert. Hoewel de vergelijkingen met Tindersticks, Nick Cave, Leonard Cohen en Walker Brothers makkelijk zijn te maken, is er nog iets: de enorme melodieuze lijn die er in Høyems stem huist. Die hoor je niet altijd op plaat, vermoedelijk omdat er ingehouden wordt gezongen tijdens de opname. Vandaag is Sivert in een live-stemming: hij is zoals dat zo mooi heet “fysiek aan het zingen”. Mooi dus. En erg zuiver.

Het verhaal van zijn vijfde solo-plaat, Lioness getiteld, schijnt het verhaal van de liedjes te zijn die gaan over de nacht, een inspirerende tijd van de dag voor Høyem. liedjes die over de nacht gaan, gaan ook over stilte, rust, nadenken, kortom: zelfreflectie.

Sivert Høyem speelt 24 juni op het festival Down The Rabbit Hole.

Like 2 Meter Sessies op Facebook: