Kevin Morby

2 Meter Sessie #1574 | 2016 | Audio
Online sessies

2 Meter Sessie #1574: Kevin Morby

Vrijdag 15 april brengt Amerikaanse singer/songwriter KEVIN MORBY een nieuw album uit: Singing Saw. Eind februari was hij te gast bij 2 Meter Sessies in Amsterdam om een aantal van die nieuwe liedjes te spelen, waaronder single ‘I Have Been To Mountain’. Ook sprak Jan Douwe met Kevin over het nieuwe werk, zijn verleden als bassist bij Woods én zijn liefde voor Bob Dylan, Lou Reed en Leonard Cohen (“They taught me mistakes are okay”). Die sessie kun je nu beluisteren:


Liedjes in deze opname: I Have Been To The Mountain, Ferris Wheel, Singing Saw, Destroyer en Black Flowers.


Het is al weer een maand of zes geleden dat we in de intimiteit van een opnamestudio aan de slag waren met een muzikant: 7 september afgelopen jaar was dat het geval met The Slow Show uit Manchester, toen waren we in Electric Monkey in Amsterdam-Noord. Vandaag zitten we in Studio Le Roy, aan de Amsterdamse Prinsengracht. Om klokslag kwart voor drie pik ik Kevin Morby op bij het Backstage Hotel, samen tippelen we, onder een fascinerend voorjaarszon, naar Technicus Mikel Le Roy.

Door Jan Douwe Kroeske

Morby heeft slecht geslapen, er was een feest in het hotel, hij had zich nog zo voorbereid op een goeie lange nacht, want al tien dagen went zijn lijf maar niet aan de slagkracht van de jetlag. Het hoort er allemaal bij, het bestaan van een muzikant. Ik heb er honderden zien passeren met een akoestische gitaar op de rug, geeuwend van de slaap en klagend over het tijdsverschil. Toch hou ik van dit type klagen.

Bij de overgang tussen Leidsestraat en Prinsengracht vertel ik hem over het bijzondere van de studio waar we direct gaan landen: ik vertel Kevin over de indrukwekkende verzameling microfoons in een huisje aan de gracht waar je eigenlijk geen perfect geoutilleerde opnamestudio verwacht. Ik voel dat mijn geruststellende woorden Kevin op z’n gemakt stellen.

De deur zwaait open en onze gastheer heet Kevin en mij welkom. Op het raampje van de studiodeur lees ik het stukje papier dat er al vier jaar hangt: “2 Meter Sessies – Welcome!”

En zo voelt het voor ons beiden. Bij het zien van de Yamaha-babygrand-piano vraagt Kevin of hij een paar nieuwe nummers mag spelen op de piano; uiteraard willen we dat, het geeft deze opname meteen de uniciteit en nabijheid die we bij Twee Meter Sessies zo waarderen.

Singing Saw van Kevin Morby verschijnt 15 april 2016 op Dead Oceans / Konkurrent. Op 8 mei speelt Kevin in Paradiso-Noord.

Kevin Morby - Singing Saw
Albumhoes Kevin Morby – Singing Saw

Like 2 Meter Sessies op Facebook: