Inspiral Carpets

I Don't Want To Go Blind (1994)
Uitgelichte 2 Meter Sessies

Inspiral Carpets – I Don’t Want To Go Blind (1994)

Begin jaren 90 behoorde Inspiral Carpets samen met The Stone Roses en Happy Mondays tot De Grote Drie van Manchester. Een reeks singles voorafgaande debuutplaat Life (1991) had daar al voor gezorgd. We vinden ze twee keer in het het 2 Meter Sessies archief.

Op afstand
De eerste opname, in 1992, verliep raar: we zaten met z’n allen klaar in de studio om de afgesproken sessie te doen, maar de band kwam niet opdagen. Natuurlijk belden we met het management om verhaal te halen. Een echt antwoord kregen we niet, maar wel een oplossing voor het niet hebben van een sessie: Dan nemen we nu toch gewoon eentje hier op in onze eigen studio? En zo was de eerste 2 Meter Sessies op afstand een feit. Twee dagen lag de opnameband op het 2 Meter kantoor met een briefje erbij dat we echt de volgende keer aan de beurt zouden komen…

Inspiral CarpetsOp de boot
Die volgende keer was 3 maart 1994 en ook die opname ging niet van leien dakje. De muzikanten waren ’s ochtends in alle vroegte al aanwezig in de studio. Ze waren per vliegtuig naar Nederland gekomen, maar de apparatuur was er nog niet. Die spullen waren de avond ervoor per ferry naar Hoek van Holland verstuurd, en werden rond 11 uur verwacht. Maar 11 uur werd half 12 en nog steeds geen apparatuur. Half 12 werd 12 uur en nog steeds geen enkel teken van de ferry…

Om half 1 werd het tijd om een beslissing te nemen. Het vijftal moest maar voor even een drietal worden en dan maar met de aanwezige Hollandse apparatuur een uitgeklede 2 Meter Sessie opnemen: met piano, Hammond-orgel en een akoestische gitaar. Je zou verwachten dat de groep zich minder op haar gemak voelde, maar niets was minder waar. De drummer en bassist gingen ongeïnteresseerd aan de slag met wat videospelletjes en het echte werk werd gedaan door Tom, Graham en vooral toetsenman Clint, die al lang blij was dat-ie weer eens in Holland was. Het leverde onder andere deze mooie opname van ‘I Don’t Want To Go Blind’ op:

Noel Gallagher de roadie
Leuke zijstap, nu we het toch over Inspiral Carpets hebben: eind jaren ’80 sloot de 22 jarige Noel Gallagher zich aan bij Inspiral Carpet. De band bestaat dan al een paar jaar, had een paar EP’s uitgebracht en een aardige status in Manchester.

Een tijdje voor het debuutalbum stapte zanger Stephan Holt uit de band. Noel rook zijn kans:

When Stephen left, they said to me, “Do you want to do a bit of the singing cos, like, you know all the songs and that”, and I said, ‘Yeah’. So I auditioned, couldn’t sing a fucking note but they said, “Be a roadie” and I said ‘I’ll be a roadie, that’ll do me.

Bovenstaande uitspraak van Noel komt uit een bijzonder interview. Het werd in het voorjaar van 1991 afgenomen door journaliste Stella Blackburn. Ze was afgewimpeld door de Carpets en uit pure wanhoop besloot ze maar deze rondhangende roadie een paar vragen te stellen.

Tijdens onze sessie met Inspiral Carpets in 1994 was Noel er al niet meer bij. Hij was z’n eigen weg gegaan en een maand later zou met ‘Supersonic’ de debuutsingle van Oasis in de winkels liggen en u weet hoe dat is afgelopen.

Like 2 Meter Sessies op Facebook: