Nits

Dreams (video)
Uitgelichte 2 Meter Sessies

Nits – Dreams (25-05-1994)

Dit jaar verscheen met Malpensa de 25e plaat van Nits. “Muzikaal gezien presenteert Nits zich herkenbaar maar niet behoudend: Leonard Cohen en Kraftwerk klinken door,” liet 2 Meter Sessies presentator Jan Douwe Kroeske al optekenen in zijn recensie van het album.

2 Meter Sessies en Nits hebben een lange geschiedenis. Tussen 1987 en 1998 was de band geregeld te gast bij ons in de studio. Allemaal sessies voor de radio, op die ene tv opname van woensdag 25 mei 1994 na.

Waarom was de band zo vaak bij ons te gast? Die redactionele keuze legt Jan Douwe uit in zijn aantekeningen van de sessie uit 1994. “Als er een groep is geweest die me steeds weer wist te verrassen, dan is het The Nits. Soms door hun ongedwongen aanpak, dan weer via hun rock ’n roll kant.”

Iets verderop vervolgt hij: “Ik heb thuis al hun cd’s en er gaan weken, soms zelfs maanden voorbij dat ik de platen van the Nits niet luister. Omdat ik toevallig net zin heb in Pearl Jam. Maar de dagen voorafgaand de sessie bekroop me het Nits-gevoel weer. En tijdens de opname weet ik waarom: niets bij de Nits gaat vervelen. De mensen in de groep niet, de mensen erachter niet, en elk nummer wordt aangepast aan de dag.”

Video: Nits bij 2 Meter Sessies, 25 mei 1994 (sessienummer 449)

Like 2 Meter Sessies op Facebook: